top of page
Hospice Calando, uniek in vele opzichten

Wat maakt Calando uniek?

 

Prachtige ligging in een natuurlandschap

Calando is gelegen op een prachtig landgoed met een origineel karakter. Een landgoed dat bescherming verdient. Op het vrij toegankelijke landgoed vind je onder andere wilgen, zomerlindes en berken en mooie waterpartijen met gevarieerde oeverbeplanting waar onder andere karpers zich thuis voelen. Het natuurgebied is een voedingsbodem voor tal van organismen, een ecosysteem dat ruimte geeft aan planten en dieren. Zo is er een paddenpoel en kun je er met regelmaat reeën spotten, maar ook reigers en roofvogels en zelfs een heuse beverfamilie. Fraai aangelegde wandelpaden maken het mogelijk om van dichtbij van dit natuurschoon te genieten. Komende vanaf de Oudelandsedijk (de hoofdweg) kom je als bezoeker het terrein op via een statige oprijlaan. Het personeel, leveranciers en bijvoorbeeld de ambulance rijden via de serviceweg het terrein op. Temidden van het groen is voorzien in ruime parkeerplaatsen, in harmonie met de omgeving. Aangrenzend is er speciaal voor bewoners een zeer fraaie, royale en privacy biedende tuin.

Hoogwaardige huisvesting

We zijn gevestigd in een duurzaam en huiselijk gebouw, met veel licht en ruimtelijkheid. Het gebouw is voorzien van de meest moderne snufjes en technische voorzieningen. Voor bewoners zijn er grote kamers met eigen sanitair en een buitenruimte met een prachtig uitzicht op het landgoed. Bewoners en familie kunnen genieten van de geborgenheid van de persoonlijke buitenruimtes, maar hebben ook de vrijheid om een van de terrassen te bezoeken die zich rond het gebouw bevinden. 

Bovenop het gebouw is een magnifiek dakterras aangelegd dat een prachtig uitzicht biedt op het landgoed. De kamers voor de bewoners bevinden zich zo centraal mogelijk in het gebouw en zijn direct verbonden met de woonkamers en de keukens, waardoor de bewoners betrokken blijven bij de levendigheid en het dagritme in het gebouw.

 

2 hospices onder 1 dak

In het ultramoderne en tegelijk huiselijke en sfeervolle gebouw zijn feitelijk twee hospices onder 1 dak gevestigd. Daarbij is met schakelkamers een duidelijke fysieke scheiding gewaarborgd tussen de reguliere bedden en de zogenoemde doelgroepbedden. Dat doen we om de rust te bewaren en te voorkomen dat mensen met roep- of dwaalgedrag de rest van de bewoners storen. De ‘doelgroepenbedden’ zijn nadrukkelijk gescheiden van de reguliere bedden en ondergebracht in een afzonderlijk deel van het gebouw.

 

Verblijfsmogelijkheden in en om het hospice

We hebben verschillende ‘rooming in’ mogelijkheden, in de bewonerskamers, in de logeerkamers, maar ook in een comfortabel chalet op het terrein waar familieleden eventueel langere tijd kunnen verblijven. Wij zijn het eerste hospice in Nederland dat dergelijke faciliteiten aanbiedt.

 

Gespecialiseerde zorg op het gebied van palliatieve zorg, psychiatrie en dementie

Calando biedt naast reguliere hospicezorg ook hospicezorg voor mensen met psychogeriatrische en psychiatrische problematiek. Hiermee bieden we een unieke en onderscheidende dienstverlening die nog nergens anders in deze vorm beschikbaar is.

 

Calando is aangesloten bij Cascade, een academisch samenwerkingsverband waaraan onder andere het Erasmus MC deelneemt. We dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek of zijn mede initiatiefnemers van wetenschappelijk onderzoek. Op die manier geven we vorm en inhoud aan best practices. Bovendien dragen we met onze breed opgeleide verpleegkundigen, gespecialiseerde verpleegkundigen en expert verpleegkundigen bij aan verdere ontwikkelingen en aan kwaliteitsborging binnen het netwerk palliatieve zorg. We delen onze expertise met collega-instellingen en zorgaanbieders door middel van (bij)scholingen, stages en onderwijs. Onze professionals onderhouden en vernieuwen voortdurend hun kennis om ook in de toekomst onze patiënten de juiste palliatieve zorg te kunnen bieden

 

Unieke samenwerking en expertises

Onze bekwame verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers werken effectief samen. Onze vrijwilligers participeren volledig in de zorgtaken en zijn daartoe opgeleid.

We bieden hoogstaande medische zorg door samenwerking tussen verschillende vakgroepen. We werken multidisciplinair en interdisciplinair samen. Dat wil zeggen dat ieder zijn eigen deskundigheid inbrengt om de best mogelijke oplossing voor bewoners te realiseren, aansluitend op de wensen en behoeften van onze bewoners. Om dit te doen, is er intensieve samenwerking tussen onze vaste hospicearts, verpleegkundigen, verzorgenden, de geestelijke verzorger, maatschappelijk werkers, specialisten ouderengeneeskunde, internist-oncologen en huisartsen in opleiding.

 

Bomen ter nagedachtenis

Ter nagedachtenis aan de overledene planten we samen en in overleg met de familie een boom in ons herinneringsbos. Hier vinden familieleden de rust en ruimte voor ontmoeting, bezinning en herdenking.

_DSC5257
_DSC5194
_DSC5143
bottom of page